Zweten en puffen … of kippenspel ?
Cruciaal voor je ecologische tuin zijn je “opruimers”.
Heb je een stuk grond ,bouwgrond of een verwilderd stukje in de tuin, deze kan je helemaal onkruidvrij krijgen door er een omheining rond te zetten en een aantal kippen hun gang te laten gaan. Je kan ook met een verplaatsbaar ren werken.
Een aantal kruiden eet een kip eigenlijk niet: klein kruiskruid, brandnetel, distel.
Kippen met bevederde poten zullen u siertuin niet zo snel ruïneren.
Moestuin
Een moestuin waar geen wintergroenten meer staan kan je volledig onkruidvrij en zo goed als zaaiklaar maken voor het nieuwe seizoen.
De uitwerpselen van je kippen zijn rijk aan fosfor, stikstof en kalium. Kippenmest is de meest geconcentreerde dierlijke mest. Algemeen wordt aangeraden kippenmest niet vers te gebruiken, omdat het hoge gehalte aan voedingsstoffen gemakkelijk kan leiden tot verbranding van de wortels. Gooi nog wat extra stalmest en compost in je moestuin en ze zullen de bovenlaag inwerken.
Op zure zandgronden is het strooien van dolomietgrind een goede oplossing. Dolomiet ontzuurt de grond en zorgt voor magnesium. De kippen zullen een deel steentjes oppikken waardoor hun eierschalen steviger worden en de rest werken ze in de grond. Een emmer per are is voldoende en dit om de 4 jaar.
Als extraatje houden ze ook van naaktslakken: zowel de volwassen dieren als ook de eieren moeten eraan geloven.
Let wel op: sommige gewassen zoals aardbeien zijn niet gelukkig met een rijke bemesting.
Siertuin
Ook in de siertuin kun je kippen inschakelen, door hun gescharrel krijgt onkruid minder kans en ze zijn gek op zaailingen van paardenbloem en straatgras. Neem wel kleine krielsoorten, deze richten minder schade aan. De ideale tijd hiervoor zijn de wintermaanden wanneer de planten in rust gaan.
Boomgaard
Ze eten de larven van fruitvliegen