Ziektes




Van nature is een kip een prooidier, ze zullen dus zo lang mogelijk verbergen dat ze ziek zijn.
Dikwijls als je iets merkt is het te laat en is het dier al sterk verzwakt, observeer je kippen dus dagelijks.

Voorkomen is altijd beter dan genezen 
  • een goede ventilatie in het kippenhok is wenselijk
  • geef gezonde voeding: bewaar het eten in een afgesloten ton, geef geen bedorven eten
  • het hok en loopruimte regelmatig schoonmaken: regelmatig het strooisel verversen en met een luizenspray behandelen (spray verkrijgbaar bij dierenzaak) 
  • ontworm de kippen tijdig (product verkrijgbaar bij de apotheek) 
  • koop je kippen bij een goede fokker (liefst een liefhebber die niet alleen voor geld fokt) 
  • een beetje look bij het drinkwater zuivert het bloed en voorkomt luizen 
  • voldoende loopruimte        

Merk je iets bijzonders op, zet je kip dan in een apart hokje. Een warme ruimte (eventueel een warmtelamp), water met vitamines en look, lekkere hapjes zoals kattenvoer, havermoutpap of een hard gekookt eitje kunnen al veel behelpen.
Twijfel je toch: raadpleeg een kippenforum of ga langs bij je dierenarts. Laat je niet afschrikken door onderstaande ziektes, doorgaans is een kip een sterk dier dat je zonder problemen kan houden.

Kalkpoten
Een veel voorkomend probleem dat makkelijk op te lossen is.
Vogels met kalkpoten hebben last van een mijt, een beestje dat slechts tienden van millimeters groot is. Deze mijt boort gangen door het hoornige oppervlak van een vogelpoot en leeft van het bloed van de vogel.  De schubben van de poten zetten uit en er kan een witte substantie geconstateerd worden. Kalkpoten kunnen een bedreiging zijn voor de vitaliteit van vogels. Vogels met kalkpoten pikken naar hun poten en zitten niet graag op stok. De bestijding is eenvoudig:  de poten insmeren worden met zuurvrije vaseline.  Wanneer dit om de dag minimaal drie keer herhaald wordt, dan stikken de mijten bij gebrek aan zuurstof. Je kan hiervoor een oude tandenborstel gebruiken.

Coccidios
Symptomen: lusteloos, vermagert snel, bloederige en gifgroene diarree, verminderde eetlust.
Geneesmiddelen zijn de koop bij dierenspeciaalzaken en dierenartsen.
Zorg ervoor dat de kip blijft drinken, desnoods dwangmatig. Hiervoor kan je een injectiespuit (zonder de naald) gebruiken en rechtstreeks in de bek spuiten.
Vuil drinkwater is dikwijls de oorzaak van coccidiose, vooral in de zomer bij warme dagen. Een uitstekend middel, is het toevoegen van een scheutje azijn in het drinkwater.  Het  is het ook nog gunstig voor de spijsvertering en bevordert het de eetlust.


Diarree
Meestal het gevolg van een verkeerde voeding. Sterk gekruide etensresten zijn zeker niet goed voor je kippen. Te veel vers brood kan ook diarre veroorzaken.
Diarree is ook een symptoom van verschillende andere ziekten zoals Coccidiosis, Pseudo-vogelpest of Salmonella.

Marekse Verlamming
komt bijna uitsluitend voor bij jonge kippen (tot 6 maanden).  Een belangrijk kenmerk is het "vuistje": de tenen van de kip trekken samen en de poot steekt naar voren of naar achteren, soms is de nek vreemd verdraaid. De kip heeft geen evenwicht meer en valt steeds om. Er zijn ook variaties in de ziekte en daardoor soms moeilijk te herkennen.
Helaas is hier niets aan te doen. Zet de kip een paar dagen apart maar als de toestand verergerd (meestal het geval) dan is de beste oplossing om de kip pijnloos af te maken.Jammer !

Bloedluis
Bloedluis, eigenlijk geen luis maar een mijt.  In principe heeft elke kip last van bloedluis en dat is ook niet erg. Het gaat erom dat je een plaag met bloedluizen voorkomt.
De bloedluis verschuilt zich overdag op donkere plekken, bijvoorbeeld onder een zitstok of onder een plank. Kijk daar maar eens rond. Als je veel last hebt van bloedluis ziet je dikke proppen met volgezogen rode bloedluizen. Bestrijdingsmiddels zijn de koop bij de dierenspeciaalzaak (meestal bij de afdeling voor duiven).  Het hok moet gereinigd worden met bleekwater of Dettol, zitstokken insmeren met vaseline.


 Snot
is een chronische ademhalingsziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie.De kippen snotteren en kuchen, hebben moeite met ademhalen. hebben waterige ogen, zitten vaak stil en zien er ziek uit.Snot is zeer besmettelijk en genezing hangt af van de graad van besmetting.
Enkel met een antibioticum is de ziekte te overwinnen. Zet zieke dieren direct apart, de ziekte is heel besmettelijk. 

Wormen
Best kan je de kippen een preventieve behandeling geven (flubenol, verkrijgbaar bij de apotheker) , eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar.
Ontwormen kan je ook met kruiden: volg deze link