Bio ei

   "Eenden leggen hun eieren in stilte, kippen kakelen daarbij als gekken.  Het gevolg?     De  hele wereld eet kippe-eieren."    Henry Ford
Meer en meer mensen beginnen met part-time vegetarisch eten. Als in Europa een jaar lang één vegetarische dag per week gehouden wordt, betekent dat een even grote vermindering van de CO2-uitstoot als wanneer er 13 miljoen auto’s minder op de weg zijn.  Een goede reden om 1 dag per week je vlees te vervangen door lekkere biologische eitjes uit je eigen tuin. Volwassenen kunnen een portie vlees van 100 gram vervangen voor 2 eieren. Voor kinderen van 4-12 jaar is dat 1-2 stuks.

Over eieren bestaan veel misverstanden. Zo wordt vaak beweerd dat eieren ongezond zijn omdat ze teveel cholesterol zouden bevatten; vooral eigeel zou daarbij vermeden moeten worden. Jammer, want in eigeel zitten juist veel essentiële voedingsstoffen en het is daarmee het voedzaamste deel van het ei!
In ei zitten waardevolle voedingsstoffen, die nodig zijn voor de opbouw van het lichaam. Een ei bevat ongeveer dertien procent eiwit, elf procent vet, veel mineralen (vooral ijzer) en veel vitamines A, B en D. De rest is water.
Eiwit vormt samen met water het belangrijkste bestanddeel van het wit van het ei. De andere stoffen zitten in de dooier (het eigeel). De kleur van de dooier varieert van geel tot oranje, afhankelijk van de voeding die de dieren hebben gehad. De kleur van de dooier wordt donkerder naarmate er meer caroteen in het voer van de kip zit. Caroteen zit onder andere in wortel.
Eigeel bevat veel anti-oxidanten (o.a. lutheïne), vitaminen (B6, B12, A, D, E, K) en mineralen (calcium, ijzer, fosfor, zink, thiamine). Biologische eieren bevatten daarnaast ook veel gezond omega-3 vetzuur.
Het caloriegehalte in eieren: dat is inderdaad aan de hoge kant, maar de voedingswaarde van een ei is ook heel hoog!
Een ei bevat zoveel eiwit, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen dat je er een tijdje op voort kunt. Als je dus een ei eet bij het ontbijt, zul je door die eiwitten en voedingsstoffen langere tijd geen honger hebben en ook geen behoefde hebben aan tussendoortjes. Mensen die ontbijten met eieren, vallen eerder af dan mensen die ontbijten met brood of graanontbijt. De reden: door de eiwitten en voedingsstoffen in eieren voel je je langer verzadigd, het  bloedsuikerniveau bleef veel constanter.  Behalve wanneer daar een medische aanleiding toe is, hoef je niet in te zitten over het cholesterolgehalte. Je eigen lichaam produceert ook cholesterol, een belangrijke stof voor diverse lichaamsfuncties. Eieren verhogen juist het goede cholesterol (HDL) en verlagen het slechte (LDL).
Bio eieren bevatten een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Een bio ei kun je herkennen aan een stevige schaal en een dieporanje eierdooier, die veel carotenoïden bevat. (voorloper van vitamine A). Dit komt omdat biologische eieren afkomstig zijn van kippen die buiten lopen en natuurlijke voeding krijgen.
Een ei van 60 gram bevat:
Energie 356 KJ/87kcal
Eiwit 8 gram
Vetten 9 gram
Natrium 90 milligram
Kalium 90 milligram
Calcium 36 milligram
Fosfor 135 milligram
Yzer 1,2 milligram
Vitamine A 0,12 milligram
Vitamine B1 0,1 milligram
Vitamine B2 0,2 milligram
Vitamine B6 0,1 milligram
  
Bewaren
Pas drie dagen na de leg ontwikkelen eieren hun volledige smaak.
Tot aan de twintigste dag na de leg beschikken eieren over een natuurlijk afweermechanisme tegen bacteriën. In deze periode kunnen ze ongekoeld worden bewaard.
Om de houdbaarheid te verlengen is het aan te bevelen de eieren vanaf het begin gekoeld te bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast.
Eieren voelen zich het meest thuis in hun doosje. Ze zijn dan ook als de koelkast geopend wordt beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen.
Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren snel vreemde geuren over.
Eieren mogen nooit in contact komen met vocht. Als er water op de schaal terechtkomt, kunnen zich hier bacteriën ophopen die vervolgens in het ei dringen. Diepgevroren zijn rauwe eieren ongeveer een half jaar houdbaar. Het ei wordt zonder schaal in diepvrieszakjes, plastic dozen of bakjes voor ijsblokjes ingevroren. Zo kan je het teveel aan eieren tijdens de zomer bewaren voor de winter, als de kippen niet meer leggen.